Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V javnem sektorju možnost stavke ob morebitnih enostranskih ukrepih vlade

Ljubljana, 13. maja - Sindikati javnega sektorja z vladno stranjo nadaljujejo usklajevanja o spremembah zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Obenem v delu sindikatov vlado vnaprej svarijo, da bi morebitni enostranski ukrepi, ki bi poslabšali položaj javnih uslužbencev, pripeljali do stavke.

Pogajalska skupina dela sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Janez Posedi, je namreč sprejela sklep o ustanovitvi stavkovnega odbora. Ta naj bi pripravil morebitno stavko, če bi vlada v parlament poslala neusklajene zakonske rešitve, ki bi poslabšale materialni položaj zaposlenih v javnem sektorju. Če se bodo glede sprememb zakona uskladili, če vlada jeseni ne bo posegla v malice, prevozne stroške, odpravnine in jubilejne nagrade ter bodo rešitve sprejete v okviru socialnega dialoga, stavke ne bo, je pojasnil predsednik stavkovnega odbora Dušan Miščević.

Lidija Apohal Vučkovič z vladne strani je prepričana, da dosedanja ravnanja vladne strani na usklajevanjih glede zakona ne morejo biti razlog za stavko. Vlada je usklajevanja podaljšala. Kot je njej znano, pa namerava vlada spoštovati vse, kar se je s sindikati dogovorila glede plač.

tz/ako
© STA, 2010