Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na Ptujski Gori bodo razglasili Marijino cerkev za baziliko

Ptuj, 16. maja - Na Ptujski Gori bo danes slavnostna razglasitev tamkajšnje cerkve za baziliko Marije Zavetnice. Listino o razglasitvi je papež Benedikt XVI. podpisal decembra lani.

600 let staro Marijino svetišče je osrednja romarska cerkev mariborske nadškofije, kamor prihajajo verniki z vse Srednje Evrope. Zaradi bogate zgodovine in kulturno-umetnostnih dragocenosti predstavlja pomemben kulturni spomenik.

Škofje mariborske metropolije so cerkev v pastirskem pismu zaradi njene arhitekture in opreme označili za visoko pesem slovenske gotske umetnosti. Reliefna podoba Marije v cerkvi je izklesana iz enega kamna, pod njenim plaščem pa so upodobljeni naši predniki iz različnih stanov 15. stoletja.

Slovesnosti, ki bo danes ob 15. uri, se bodo udeležili nekateri slovenski škofje in rektorji slovenskih bazilik, so sporočili s Slovenske škofovske konference. Maša in procesija z lučkami pa sta na Ptujski Gori potekali že včeraj zvečer. V Sloveniji je še šest bazilik, in sicer na Brezjah, na Sveti Gori, v Brestanici, Petrovčah, Stični in Mariboru.

spc/pse
© STA, 2010