Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vojaški sindikati opozarjajo na grobe posege v pravice vojakov

Ljubljana, 13. maja - V minulem letu je Slovenska vojska pričela izvajati konsolidacijo, s katero je omejila številne pravice zaposlenih in s tem poglobila nezadovoljstvo v vojski, je danes dejal tajnik Sindikata vojske, obrambe in zaščite Božo Novak.

Lokev pri Sežani.
Tajnik Sindikata vojske, obrambe in zaščite Božo Novak.
Foto: Lena Dujc/STA
Arhiv STA

Lokev pri Sežani.
Tajnik Sindikata vojske, obrambe in zaščite Božo Novak.
Foto: Marko Cencič/STA
Arhiv STA

Omenjeni sindikat skupaj s Sindikatom pilotov ministrstva za obrambo in Sindikatom vojakov Slovenije v skupni izjavi za javnost po besedah Novaka opozarjajo, da je celotna konsolidacija le krinka za varčevalne ukrepe na obrambnem področju, ki jih vlada vrši predvsem pri plačah zaposlenih.

Novak opozarja tudi na spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katerimi se po njihovem povečujejo anomalije v plačnem sistemu. Z enostransko sprejeto odločitvijo o plačnem sistemu v Slovenski vojski pa se je močno poseglo v pravice zaposlenih, je poudaril.

Poleg tega vojska z grožnjami poskuša pripadnikom preprečiti koriščenje posameznih pravic iz delovnega razmerja, kot sta na primer pravica do varstva otrok in podaljševanje pogodb za določen čas, je še povedal Novak.

pa/td
© STA, 2010