Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Obama in Karzaj potrdila trdnost odnosov med ZDA in Afganistanom

Washington, 13. maja - Afganistanski predsednik Hamid Karzaj se je včeraj v Beli hiši sestal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, s katerim sta zavračala pomen zadnjih sporov in trdila, da so odnosi med državama trdni.

ZDA, Bela hiša.
Sestanek na katerem sta zavračala pomen zadnjih sporov in trdila, da so odnosi med državama trdni.
Ameriški predsednik Barack Obama in predsednik Afganistana Hamid Karzaj.
Foto: EPA/STA

Odnosi med državama so se ohladili marca, ko je Obama med nenapovedanim obiskom v Kabulu Karzaja okregal zaradi prenašanja korupcije v afganistanski vladi.

Včeraj pa je Obama izrazil zadovoljstvo zaradi obiska in povedal, da je njegov namen ocena napredka v izvajanju skupne strategije za stabilizacijo Afganistana. Obama je pohvalil dosežen napredek, med drugim v zdravstvu in infrastrukturi. Poudaril pa je, da še obstaja veliko resnih izzivov, med njimi tudi korupcija v vladi in sposobnost afganistanskih varnostnih sil. A je torkat pohvalil Karzajeva prizadevanja za odpravo korupcije.

Ameriški predsednik je Karzaja tudi vzpodbudil, naj se pogaja z upornimi talibani, vendar le s tistimi, ki nimajo povezav s teroristi Al Kaide. Karzaj je na prvi obisk v Washington po lanskih spornih predsedniških volitvah prispel v ponedeljek, v domovino pa se bo vrnil danes.

aju/rp/aju
© STA, 2010