Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Cameron predstavil svojo vlado

London, 12. maja - Novi britanski premier David Cameron se je danes vselil na Downing Street 10 in javnosti predstavil svojo koalicijsko vlado, ki jo je sestavil skupaj z liberalnimi demokrati. 43-letni Cameron je vodjo liberalnih demokratov Nicka Clegga imenoval za namestnika premiera, v vladi pa bodo še štirje ministri iz te stranke.

Velika Britanija.
Britanski premier David Cameron.
Foto: EPA/STA
Arhiv EPA/STA

Velika Britanija.
Novi britanski premier David Cameron.
Foto: EPA/STA
Arhiv EPA/STA

Cameron in Clegg sta na prvi skupni novinarski konferenci na Downing Streetu poudarila, da je njuni stranki združil skupen cilj in da bo koalicija zdržala petletni mandat.

Zunanje ministrstvo v novi vladi prevzema konservativec William Hague, ki je dejal, da bo koalicijski dogovor, dosežen po petih dneh pogajanj, prestal preskus časa. Dodal je, da bo Afganistan, kjer ima Velika Britanija okoli 10.000 vojakov, njegova "najbolj nujna prednostna naloga".

Finančni in obrambno ministrstvo prav tako prevzemata torijca George Osborne in Liam Fox. Poleg Clegga so v vladi še štirje liberalnodemokratski ministri, med njimi tudi priznani finančnik Vince Cable kot minister za gospodarstvo.

jk/aju
© STA, 2010