Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Bruselj sprožil preiskavo o kapitalski injekciji Elanu

Bruselj, 12. maja - Evropska komisija je začela preiskavo o kapitalski injekciji Slovenije podjetju Elan v skupni vrednosti 20 milijonov evrov, so danes sporočili v Bruslju. Komisija ima namreč pomisleke, da slovenski ukrepi v pomoč Elanu kršijo evropska pravila o državnih pomočeh.

Slovenski organi po navedbah komisije menijo, da 20 milijonov evrov vredni vložek v Elan, ki izdeluje smuči, in Elan Marine, ki izdeluje plovila, niso državna pomoč. A komisija ima glede tega pomisleke, zato je začela preiskavo, saj se želi prepričati, da kapitalske injekcije ne dajejo Elanu nepoštene gospodarske prednosti.

V letih 2007 in 2008 sta izdelovalec smuči Elan in proizvajalec plovil Elan Marine, hčerinski družbi Skupine Elan v državni lasti, ki sta bila v finančnih težavah, dvakrat prejela sredstva v skupni višini skoraj 20 milijonov evrov. Ukrepi pred njihovo izvedbo niso bili priglašeni komisiji. Ta je sicer prejela pritožbo Elanovega konkurenta, ki trdi, da so kapitalske injekcije nedovoljena državna pomoč.

pm/jb
© STA, 2010