Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kristjani danes praznujejo Jezusov vnebohod

Ljubljana, 13. maja - Kristjani se danes, 40 dni po veliki noči, spominjajo dogodka, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Jezusov vnebohod je poleg velike noči in binkošti eden izmed najpomembnejših krščanskih praznikov, ki so ga zanesljivo obhajali že konec 4. stoletja, so ob prazniku pojasnili na Slovenski škofovski konferenci.

Po svetopisemskem pripovedovanju se je Jezus 40 dni prikazoval učencem in izbranim pričam, nato pa se pred njihovimi očmi z dušo in telesom dvignil v nebo. Kot pojasnjujejo na škofovski konferenci, ostaja prisoten na več načinov, med drugim pri molitvi v skupnosti verujočih in v zakramentih.

Pomen Kristusove navzočnosti med ljudmi je temelj, na katerem sloni nauk Cerkve in iz katerega izhaja tudi njeno verovanje, so še zapisali.

Ker so letos tudi pravoslavni kristjani, ki sicer uporabljajo julijanski koledar, veliko noč praznovali na isti dan kot katoličani in evangeličani, se Jezusovega vnebohoda danes spominjajo tudi pravoslavni verniki.

spc/miv
© STA, 2010