Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na okrogli mizi poročanje medijev o duševnem zdravju ocenili kot pozitivno

Ljubljana, 12. maja - Poročanje medijev o duševnem zdravju je večkrat pozitivno kot senzacionalistično, so ocenili govorniki včerajšnje okrogle mize Stigma in mediji, ki je potekala v Cankarjevem domu.

Spregovorili so o vsebini in pogostnosti poročanja o duševnih boleznih ter tudi o tem, kdo lahko najbolj pripomore k destigmatizaciji oseb s težavami v duševnem zdravju.

Novinarka Dela Milena Zupanič pravi, da so teme v mediju pač zastopane glede na njihovo družbeno moč. Ob tem ocenjuje, da se novinarji na dogodke v povezavi z duševnim zdravjem odzivajo pozitivno. Novinarka RTV Jasna Tepina je opozorila na boj za mesto takih tem v informativnih oddajah. K odpravljanju stigme pa po njenem mnenju lahko najbolj pripomorejo uporabniki sami.

Psihiatrinja Vesna Švab ocenjuje, da je medijsko poročanje o duševnem zdravju v Sloveniji nad povprečjem, destigmatizacija pa naloga države.

Podpredsednica društva Altra pa je opozorila zlasti na negativne osebnostne lastnosti in karakteristike, ki jih mediji pripisujejo osebam s težavami v duševnem zdravju.

tvr/pa
© STA, 2010