Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Odbor za zdravstvo danes o finančnih razmerah v zdravstvu

Ljubljana, 12. maja - Odbor za zdravstvo bo danes na pobudo poslanske skupine SDS razpravljal o finančnih razmerah v zdravstvu. V zahtevi za sklic nujne seje odbora so opozorili, da javno dostopni podatki kažejo, da ima zdravstvena blagajna v prvem tromesečju že 24 milijonov evrov primanjkljaja, kar je že 43 odstotkov načrtovanega za vse leto 2010.

Prve letošnje ocene strokovnih služb Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije so dejansko nakazovale, da bi zdravstvena blagajna letošnje leto lahko zaključila z dobrimi 50 milijoni evrov primanjkljaja, ob tem da bi porabili vse finančne rezerve zavoda.

Te projekcije so na zavodu pripravili na podlagi gibanja prihodkov in odhodkov zavoda v prvih treh mesecih letošnjega leta, ko so beležili predvsem občuten upad prihodkov iz prispevkov za zdravstveno zavarovanje.

Najnovejša ocena, ki vključuje že tudi podatke za april, pa je ugodnejša, tako da se jim za zdaj še ni bilo treba niti kratkoročno zadolževati, če prav so predvidevali, da se bodo morali, pojasnjujejo na zavodu.

td/pa
© STA, 2010