Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Türk v razpravi v Bruslju za širitev vizumske liberalizacije

Bruselj, 11. maja - Predsednik republike Danilo Türk se je danes v Bruslju v okviru svetovnega gospodarskega foruma udeležil razprave o širitvi in bližnji soseščini EU. V razpravi je poudaril, da je politika do neposrednega sosedstva prva in daleč najpomembnejša prioriteta zunanje politike EU, ter se v tem okviru zavzel predvsem za širitev vizumske liberalizacije.

Belgija, Bruselj.
Predsednik republike Danilo Türk se je ob robu zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma o Evropi udeležil interaktivnega zasedanja na temo Razmislek o širitvi Evrope in bližnje tujine.
Foto: Tina Kosec/STA

Lanski uspeh za vizumsko liberalizacijo v delu balkanskega prostora je namreč po njegovih besedah pokazal, kako velikega političnega pomena je to in kako veliko lahko prispeva k medčloveškim kontaktom in tudi ustvarjanju nove Evrope.

O tem, ali je mogoče v kratkem pričakovati odločitev EU za odpravo vizumov za BiH in Albanijo, pa je predsednik dejal, da se Slovenija za to močno zavzema in da bo za premik storila vse, kar zmore, a da sama stvari ne more premakniti z mrtve točke.

V razpravi v Bruslju so sodelovali še turški minister za evropske zadeve in glavni pogajalec z EU Egemen Bagis, podpredsednica italijanskega senata Emma Bonino in ruski ekonomist Ruben K. Vardanian.

pm/aju
© STA, 2010