Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Medicinske sestre danes obeležujejo svoj dan

Ljubljana/Portorož, 12. maja - Danes obeležujemo svetovni dan medicinskih sester. Konec leta 2008 je v Sloveniji poklic medicinske sestre opravljalo skoraj 17.000 zaposlenih.

Kot je pred današnjim dnem opozorila predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Darinka Klemenc, po trenutnih izračunih iz kategorizacije bolnikov v Sloveniji primanjkuje okoli 20 odstotkov diplomiranih medicinskih sester.

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije pa izražajo nestrinjanje z morebitno zamrznitvijo odprave plačnih nesorazmerij v celotnem javnem sektorju ter opozarjajo na nerešen problem nagrajevanja srednjih medicinskih sester.

V zbornici tako vodstva zavodov in pristojna ministrstva pozivajo, da čim prej naredijo načrt vključevanja zaposlenih s srednješolsko izobrazbo v visokošolsko izobraževanje v zdravstveni negi, zlasti za tiste s kompetencami diplomiranih medicinskih sester.

Po podatkih Statističnega urada je letu 2008 študijske programe s področja medicinskih ved končalo 633 diplomantov na rednih študijskih programih ter 500 odraslih oseb, ki so se prekvalificirale ali dokvalificirale.

td/pa
© STA, 2010