Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Cepljenje in netvegano obnašanje ključna preventiva pred okužbo s hepatitisom

Ljubljana, 11. maja - Na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana vse tiste, ki načrtujejo obisk svetovnega prvenstva v nogometu v Južni Afriki, opozarjajo na preventivo pred okužbo s hepatitisom. V tej državi je visoka pojavnost hepatitisov A, B in C, zato priporočajo cepljenje, čim manj tvegano obnašanje ter izogibanje tveganim spolnim odnosom.

Strokovnjakinja z infekcijske klinike Mojca Matičič je danes opozorila, da je s hepatitisom okužen vsak dvanajsti Zemljan.

Hepatitisa A in E sta večinoma bolezni potnikov v tropska in subtropska območja, hepatitisa B in C pa sta resni kronični bolezni, ki lahko več let potekata prikrito in privedeta do ciroze ali celo raka na jetrih, pojasnjuje Matičičeva.

Proti hepatitisoma A in B se je mogoče cepiti; to cepljenje je v Sloveniji vključeno v reden program cepljenja predšolskih otrok.

Ob svetovnem dnevu hepatitisa na infekcijski kliniki že tradicionalno pripravljajo tudi brezplačno anonimno testiranje na hepatitis B in C, ki bo letos 18. in 19. maja med 15. in 18. uro na kliniki.

td/tz
© STA, 2010