Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Računsko sodišče z več pripombami na izvajanje politike razvoja podeželja

Ljubljana, 11. maja - Računsko sodišče je pri preverjanju uspešnosti kmetijskega ministrstva pri doseganju ciljev politike razvoja podeželja med letoma 2003 in 2008 ugotovilo več pomanjkljivosti. Zato je ministrstvu naložilo, da izvede popravljalne ukrepe in predloži odzivno poročilo. Poleg tega so ministrstvu podali tudi več priporočil.

Pri revidiranju programa razvoja podeželja 2007-2013 je računsko sodišče ocenilo, da ministrstvo pri izvajanju politike razvoja podeželja ni bilo v celoti uspešno.

Nacionalni strateški načrt razvoja podeželja 2007-2013 in program razvoja podeželja 2007-2013 sicer predstavljata ustrezno podlago za črpanje sredstev za izvajanje posameznih ukrepov, vendar ne vsebujeta jasno opredeljenih razvojnih potreb in konkurenčnih možnosti.

Zato sodišče ocenjuje, da porabljena sredstva ne bodo v največji možni meri prispevala k odpravi primanjkljajev in k izkoriščanju razvojnih možnosti.

Sodišče še ugotavlja, da je ministrstvo javno kmetijsko-svetovalno službo v preveliki meri usmerilo v izvajanje upravno-administrativnih del, povezanih s črpanjem sredstev iz EU, in manj v izvajanje drugih nalog, s katerimi bi lahko pomembno vplivala na doseganje boljših rezultatov na kmetijskih gospodarstvih.

arh/bdo
© STA, 2010