Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Brown napovedal odstop z vrha laburistov

London, 10. maja - Britanski premier Gordon Brown je danes napovedal, da namerava do septembra odstopiti s položaja vodje laburistov, če bodo koalicijska pogajanja njegove stranke z liberalnimi demokrati uspela. Kot je pojasnil, je vodja liberalcev Nick Clegg ponudil, da začne formalna koalicijska pogajanja z laburisti.

Belgija.
Britanski premier Gordon Brown.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Belgija.
Britanski premier Gordon Brown.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Liberalci so sicer že pred četrtkovimi volitvami napovedali, da z laburisti ne bodo šli v koalicijo, če jih bo še naprej vodil Brown. Kot je pojasnil Brown, je vodja liberalcev Clegg ponudil, da začne formalna koalicijska pogajanja z laburisti, da pa se bo hkrati še naprej pogajal s konservativci Davida Camerona.

Slednji so zmagali na volitvah prejšnji četrtek, vendar pa niso dobili absolutne večine, da bi lahko sami oblikovali vlado. Drugo mesto so zasedli laburisti, tretje pa liberalci, ki so tako postali ključna figura za oblikovanje prihodnje britanske vlade.

Brownovo odločitev, da sestopi s čela laburistov, se bo razumelo kot oljčno vejico liberalcem, s katero bi jih zmamili stran od konservativcev, s katerimi se pogajajo že več dni, a jim za zdaj ni uspelo doseči dogovora.

aju/jk/jk
© STA, 2010