Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Türk in Buzek: Dogovor o pomoči evru velik korak naprej

Bruselj, 10. maja - Predsednik republike Danilo Türk in predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek sta danes po srečanju v Bruslju ocenila, da je današnji dogovor o vzpostavitvi sistema za zagotovitev stabilnosti evra resen odziv Evropske unije na krizo v območju evra in velik korak naprej.

Belgija, Bruselj
Predsednik republike Danilo Türk se je udeležil otvoritvenega zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma o Evropi z naslovom Evropska unija: obvladovanje krize.
Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek in predsednik republike Danilo Türk.
Foto: Tina Kosec/STA

Dogovor o vzpostavitvi sistema, ki predvideva do 750 milijard evrov v pomoč državam v območju evra, je po oceni predsednika Evropskega parlamenta zelo dober, zato je glede usode evra zelo optimističen.

Slovenski predsednik pa je dejal, da tudi prvi odzivi svetovnih finančnih trgov pričajo, da so ti dogovor sprejeli kot ustreznega, in menil, da območje evra na tej točki ni v življenjski nevarnosti, a da potrebuje nadaljnjo evolucijo.

Na vprašanje, kako se Slovenija odziva na krizo območja evra, je predsednik Türk odgovoril, da smo z našimi razpravami začeli razmeroma pozno in da niso bile zelo poglobljene.

Ob tem je poudaril, da gre za neke vrste nakup zavarovalne police - da je treba vložiti nekaj sredstev v ohranitev, okrepitev in nadaljnji razvoj evrskega območja in naše skupne valute evro. Po njegovem prepričanju je to dobra investicija.

pm/jk
© STA, 2010