Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Dosežen dogovor o 750 milijardah evrov pomoči območju evra

Bruselj, 10. maja - Finančni ministri Evropske unije so po več kot enajstih urah pogajanj danes v Bruslju dosegli dogovor o vzpostavitvi sistema za zagotovitev stabilnosti evra, ki predvideva do 750 milijard evrov pomoči državam v območju evra in vključuje Mednarodni denarni sklad.

Sistem pomoči v prvi vrsti vključuje razširitev obstoječega evropskega mehanizma plačilnobilančne pomoči državam brez evra na države z evrom in njegovo povečanje za 60 milijard evrov.

Poleg tega so države v območju evra pripravljene ta sredstva dopolniti s triletnim mehanizmom do 440 milijard evrov bilateralnih posojil, ki bo deloval po vzoru mehanizma posojil Grčiji, torej proporcionalno in usklajeno.

Ob tem dogovorjeni sistem vključuje Mednarodni denarni sklad, od katerega se pričakuje, da bo prispeval vsaj polovico deleža EU, torej vsaj 250 milijard evrov posojil. Prispevek EU in IMF tako skupaj znese 750 milijard evrov.

Ministri so od začetka kriznega zasedanja tekmovali s časom, da bi dogovor dosegli pred odprtjem finančnih trgov v Aziji in ustavili napade svetovnih trgov, ki so po Grčiji udarili Španijo in Portugalsko ter ogrozili obstoj evra.

Prvi odzivi ključnih azijskih finančnih trgov so bili danes zjutraj pozitivni.

pm/pm
© STA, 2010