Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ministri za kuturo o uvedbi znaka evropske dediščine v celotni EU

Bruselj, 10. maja - Ministri EU za kulturo, med njimi slovenska ministrica Majda Širca, se bodo danes sestali v Bruslju. Med osrednjimi temami bo uvedba znaka evropske dediščine v celotni EU. Slovenija je znak že uvedla in z njim doslej označila Spominsko cerkev svetega duha na Javorci, Bolnišnico Franjo v Dolenjih Novakih in Pokopališče Žale v Ljubljani.

Namen znaka je poudariti pomen krajev, ki simbolizirajo evropsko združevanje, ideale in zgodovino. Predlog za uvedbo tega znaka v celotni EU temelji na medvladnem projektu iz leta 2006, pri katerem je sodelovalo 17 držav članic, tudi Slovenija, in Švica. Z razširitvijo v pobudo EU naj bi znak postal vidnejši in uglednejši.

Poleg tega bodo ministri danes latvijsko Rigo in švedsko Umeao imenovali za evropski prestolnici kulture za leto 2014. Govorili pa naj bi tudi o prispevku kulture k regionalnemu in lokalnemu razvoju ter h konkurenčni, vključujoči in trajnostno naravnani Evropi pa tudi o naslednjih korakih evropske digitalne knjižnice Europeana.

pm/jk
© STA, 2010