Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Hitu se danes nadaljujejo pogajanja, v primeru neuspeha popoldne stavka

Nova Gorica, 9. maja - Vodstvo Hita in predstavniki SIDS bodo danes zjutraj nadaljevali pogajanja o delitvi napitnine, ki jo uprava Hita še vedno deli med vse zaposlene, ne pa samo med igralniške delavce, kot to določa zakon. Če pogajanja ne bodo uspešna, so igralniški delavci za nedeljo ob 17. uri napovedali stavko, ki bo trajala do ponedeljka zjutraj.

Uprava Hita in predstavniki novogoriškega Sindikata igralniških delavcev (SIDS) so se v soboto pogajali več kot pet ur, vendar dogovora o delitvi napitnine niso dosegli. Nov zakonodaja namreč določa, da vso napitnino dobijo le igralniški delavci, kar zahtevajo v SIDS, uprava in ostali sindikati v Hitu, ki zastopajo druge zaposlene v družbi, pa želijo ohraniti nekdanjo "formulo" delitve. Ta je namreč, pred sprejemom zakona pred nekaj tedni, predvidevala, da se napitnine, ki jih letno zberejo za med 10 in 12 milijonov evrov, razdelijo 80 odstotkov za igralniške delavce, 20 odstotkov pa za ostale, ne vodstvene, zaposlene v igralnicah.

Uprava Hita ocenjuje, da je zakon nedorečen oz. da ne predvideva delitev napitnin le med igralniške delavce, zato so za razlago zakona že zaprosili pristojno ministrstvo. Poleg tega pa to - po trditvah uprave - naj ne bi bilo pošteno, saj za zadovoljstvo gosta delajo tudi ostali zaposleni v igralnicah, ne le delavci ob igralnih avtomatih.

ap/rr/ap
© STA, 2010