Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Danes praznik Evrope

Ljubljana, 9. maja - Evropska unija 9. maj obeležuje kot dan Evrope v spomin na začetek evropskega združevanja. Letošnje praznovanje poteka v znamenju 60. obletnice podpisa Schumanove deklaracije, ki velja za temelj evropskega povezovanja, pa tudi v senci grške krize. V Sloveniji se dogodki vrstijo že ves teden, vrhunec pa bo drevišnja osrednja proslava v Ljubljani.

Evropa svoj dan praznuje v spomin na 9. maj 1950, ko je tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman prebral deklaracijo oziroma poziv k združevanju proizvodnje premoga in jekla med evropskimi državami. Deklaracija se je slabo leto dni kasneje uresničila v ustanovitvi Evropske skupnosti za premog in jeklo, h kateri so pristopili Francija, Nemčija, Belgija, Nizozemska, Luksemburg in Italija.

EU se je do danes v petih valovih širitve razširila na 27 držav, svoj praznik pa vsako leto obleži s številnimi prireditvami tako na sedežu svojih institucij kot v posameznih članicah.

V Sloveniji bo osrednja proslava s koncertom, na kateri bosta spregovorila premier Borut Pahor in evropski komisar iz Slovenije Janez Potočnik, drevi v Ljubljani.

sk/fz
© STA, 2010