Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Portugalska bo pospešila zmanjševanje primanjkljaja

Lizbona, 8. maja - Portugalska namerava odložiti nekatere velike javne projekte in na ta način pospešiti zmanjševanje svojega javnofinančnega primanjkljaja v letošnjem letu, je včeraj po srečanju evroskupine v Bruslju povedal portugalski premier Jose Socrates.

Vlada se je po premierovih besedah odločila, da primanjkljaj v letošnjem letu zmanjša na 7,3 odstotka bruto domačega proizvoda.

Portugalska, ki se otepa primerjav z Grčijo, je doslej sicer načrtovala, da bo svoj javnofinančni primanjkljaj z rekordnih 9,4 odstotka lani zmanjšala na 8,3 odstotka v letu 2010. Do leta 2013 naj bi se nato spustil pod mejo treh odstotkov bruto domačega proizvoda, kot to predvideva pakt o stabilnosti in rasti.

Da bi pospešila zmanjševanje primanjkljaja, namerava portugalska vlada odložiti nekatere načrtovane velike projekte, kot sta izgradnja novega letališča v Lizboni in postavitev novega mostu prek reke Tejo, po katerem naj bi potekala hitra železniška povezava med portugalsko prestolnico in španskim Madridom.

arh/fz
© STA, 2010