Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

KGZS poziva k rešitvi problematike obdavčevanja kmetov

Ljubljana, 7. maja - Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije izraža ogorčenost nad visokimi davčnimi obremenitvami kmetov ter ob tem poziva vlado, naj čim prej pristopi k sistemskemu reševanju problematike obdavčevanja kmetijske dejavnosti.

Kot so sporočili iz zbornice, neupravičeno visoke pripisane davčne osnove iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti vpliva tudi na upravičenost do socialnih transferjev, ki so za kmečke družine izjemno pomembne.

Pri tem v zbornici poudarjajo, da ob izjemno neugodnem dohodkovnem položaju kmetijstva v letu 2009, ko so dejansko doseženi dohodki pri večini katastrskih kultur in katastrskih razredov negativni, medtem ko že vrsto let višina katastrskega dohodka ni ažurirana, davčna osnova s pripisanimi povprečnimi zneski subvencij močno presega dejansko dosežene dohodke na hektar kmetijskih zemljišč.

Zbornica je naknadno izrazila ogorčenje tudi nad stanjem na področju kmetijskih zavarovanj. V tem letu so se zavarovalni pogoji zaostrili, zavarovalnice pa se obenem postopno umikajo s področja teh zavarovanj. Zato raste tudi število kmetov, ki so ostali brez možnosti zavarovanja kmetijske proizvodnje, čeprav izpolnjujejo vse zahtevane pogoje.

arh/kk/jb
© STA, 2010