Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Portorožu hibridni kontejner za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov

Portorož, 9. maja - Podjetje MGV iz Ljubljane je v sodelovanju s tujimi partnerji v portoroški marini predstavilo hibridni kontejner za proizvodnjo vetrne in solarne energije. Kontejner proizvede do 50 kilovatnih ur električne energije, opremljen je z ionizacijskim čistilcem vode, napaja pa lahko različne vrste porabnikov.

Kontejner s šestimi vetrnicami, fotovoltaičnimi moduli, akumulatorsko baterijo, dizelskim agregatom in ionizacijskim priključkom stane 38.000 evrov.

Po navedbah podjetja MGV je uporaben v primeru elementarnih nesreč, zanimiv pa je tudi za vse mobilne operaterje in sisteme medijev, ki so pogosto locirani izven mreže distribucije električne energije.

S prototipom polnilnega otoka za polnjenje električnih vozil in eko oddajanjem iz portoroške marine sta se projektu pridružila še Petrol in Tuš. Polnilne linije za električne avtomobile so po navedbah Gorazda Skubina iz Petrola še v razvoju, sicer pa v Petrolu razmišljajo, da bi nekaj polnilnih linij postavili na obstoječe servise.

ld/apo
© STA, 2010