Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Brown po volitvah pripravljen na pogovore z liberalnimi demokrati

London, 7. maja - Britanski premier Gordon Brown je danes izrazil pripravljenost na morebitne koalicijske pogovore, potem ko četrtkove parlamentarne volitve nobeni izmed strank niso prinesle absolutne večine v 650-članskem parlamentu.

Belgija.
Britanski premier Gordon Brown.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Belgija.
Britanski premier Gordon Brown.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Kot je dejal Brown, bo najprej dopustil pogovore o delitvi oblasti med opozicijskimi konservativci in liberalnimi demokrati. Povedal je, da spoštuje odločitev vodje liberalnih demokratov Nicka Clegga za srečanje z vodjo konservativcev Cameronom, potem ko četrtkove volitve niso prinesle jasnega zmagovalca. Po besedah Browna bi si morala Cameron in Clegg za pogovore vzeti toliko časa, kolikor ga potrebujeta. Je pa Brown po drugi strani ponudil pogajanja Cleggu, če bi pogovori s torijci propadli.

Glede na dosedanje izide bo Velika Britanija prvič po letu 1974 dobila parlament, v katerem nobena stranka ne bo imela večine. Po najbolj svežih rezultatih iz 633 okrožij imajo največ sedežev, 299, konservativci. Laburisti jih imajo 253, liberalni demokrati 54, preostale stranke 27.

mc/ab/mc
© STA, 2010