Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Mauthausnu osrednja slovesnost ob 65. obletnici osvoboditve taborišča

Linz, 9. maja - Na prostoru nekdanjega koncentracijskega taborišča Mauthausen v Avstriji bo danes osrednja mednarodna spominska slovesnost ob 65. obletnici osvoboditve tega taborišča. Dan prej je potekala tudi krajša mednarodna spominska slovesnost pred krematorijem v Gusnu.

Pred slovenskim spomenikom bo ob prisotnosti častne straže Slovenske vojske potekala slovesnost v spomin na v tem taborišču umrle Slovence. Slavnosti govornik bo minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Slovesnosti v Mauthausnu se udeležujejo tudi delegacija slovenskih taboriščnikov in predstavniki slovenskega veleposlaništva v Avstriji.

Nacistično taborišče Mauthausen je nastalo leta 1938. Zavezniki so ga v drugi svetovni vojni osvobodili kot zadnjega, šele 7. maja 1945. Od skupaj okoli 200.000 taboriščnikov je v tem taborišču trpelo tudi 4153 Slovencev, med katerimi jih je 1500 tam tudi umrlo. Danes je Mauthausen javni spomenik in muzej, ki ga financirajo avstrijska vlada in združenja nekdanjih zapornikov.

mlj/vr
© STA, 2010