Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Sloveniji letno 10 milijard evrov neevidentiranega prometa

Portorož, 7. maja - V Sloveniji predstavlja siva ekonomija po podatkih tujih raziskovalcev okoli 27 odstotkov bruto domačega proizvoda, kar pomeni 10 milijard evrov neevidentiranega prometa letno. Kot je na Dnevih obrti in podjetništva v Portorožu izpostavil Pavel Sedovnik iz obrtno-podjetniške zbornice, se bo delež sive ekonomije zaradi krize verjetno še povečal.

Slovenija po deležu sive ekonomije odstopa od držav članic EU in Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj. Od sosed jo prekaša le Hrvaška, kjer znaša obseg sive ekonomije 34 odstotkov bruto domačega proizvoda. Italija s 23 odstotki in Madžarska s 24 odstotki beležita manj sive ekonomije, z zgolj devetimi odstotki pa je pozitiven zgled Avstrija.

Napovedana sprememba zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno je po Sedovnikovih navedbah le eden od potrebnih korakov. V nadaljevanju bo potrebno po njegovem urediti razmere na trgu dela, področje plačilne discipline in vrsto drugih zakonov, ki opredeljujejo posebne pogoje ali izjeme.

ld/jes/jes
© STA, 2010