Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Šestdeset let transfuzijske dejavnosti v Mariboru

Maribor, 8. maja - V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor ta konec tedna s strokovnim simpozijem obeležujejo 60. obletnico transfuzijske dejavnosti. Po besedah Veronike Urlep Šalinovič iz Centra za transfuzijsko medicino ves čas zgledno sodelujejo z Rdečim križem, ki že od leta 1953 izvaja krvodajalske akcije po Sloveniji.

Ljubljana, Zavod za transfuzijsko medicino.
Krvodajalska akcija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Krvodajalska akcija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Krvodajalska akcija, kri, transfuzija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Postaja za transfuzijo krvi je bila v Mariboru vzpostavljena leta 1949, prvi krvodajalci so bili še plačani, leta 1953 pa so, tako kot povsod po takratni Jugoslaviji, prešli na prostovoljno, anonimno in brezplačno krvodajalstvo. Po besedah Urlep Šalinovićeve je najpomembnejša vloga centra za transfuzijsko medicino preskrba varne in kakovostne krvi bolnikom, ki jo nujno potrebujejo.

Sicer pa je od leta 1949, ko je kri darovalo prvih deset ljudi, v času nekdanje države njihovo število v Mariboru skokovito naraščalo. Leta 1989 je tako bilo prijavljenih 20.000 krvodajalcev, danes pa je teh 13.000, k čemur je potrebno prišteti še pripadajoči enoti na Ptuju in v Murski Soboti.

gm/ako
© STA, 2010