Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pismenost Slovencev ni slaba

Žalec, 9. maja - Najnovejše raziskave so pokazale, da Slovenci kar se tiče pismenosti nismo slabi in smo primerljivi z državljani držav OECD. Profesor s Pedagoške fakultete v Ljubljani Igor Saksida je za STA povedal, da ga v okviru pismenosti skrbi relativno visok delež otrok, ki dosegajo nižjo raven pismenosti in teh otrok je več kot v primerljivih državah.

Saksida problem vidi tudi v tem, da je delež otrok, ki dosegajo visoke rezultate v pismenosti, tudi nekoliko nižji. Skrbi ga tudi, da slovenska šola ne uspe zmanjšati razkoraka med otroci iz socialno in ekonomsko šibkejših družin in tistimi, ki prihajajo iz bolj spodbudnega okolja. Po oceni Sakside bi na tem področju morali narediti več kot doslej.

Poudaril je, da slovenska šola in njeni učitelji niso slabi, učni načrt, kar se tiče slovenščine, pa je soliden. Saksida, ki se zavzema za družinsko pismenost, pa težave vidi v pričakovanjih, ki se nanašajo na pismenost. Kaže se tudi razlika med fanti in dekleti, saj so dekleta bralno boljša od fantov.

lpc/apo
© STA, 2010