Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vrh evroskupine o nujnih spremembah v območju evra

Bruselj, 7. maja - Voditelji evroskupine, med njimi premier Borut Pahor, se bodo drevi sestali v Bruslju. Vrh bo predvidoma formalno potrdil sprožitev mehanizma 110 milijard evrov posojil Grčiji v pomoč pri spopadanju z dolžniško krizo, ki spodkopava stabilnost evra, in razpravljal o spremembah pravil v območju evra, nujnih za izhod iz te krize.

Nemčija in Francija sta dan pred vrhom razgrnili predloge za rešitev evra, v katerih sta se zavzeli za učinkovitejše sankcije za kršitelje evropskih pravil glede primanjkljaja in za trden okvir za soočanje s krizami, kakršna je grška.

Ob tem se pojavljajo ugibanja, kakšne naj bi bile sankcije. Šlo naj bi za izgubo pravice do evropskih sredstev ali za vsaj začasen odvzem glasovalne pravice. Omenja pa se tudi možnost izključitve kršiteljev iz območja evra.

Slovenija bo za Grčijo prispevala 0,48 odstotka deleža posojil držav v območju evra, v prvem letu 145 milijonov evrov, v treh letih pa skupaj do 384 milijonov evrov. Posojilo Grčiji je v četrtek podprla vlada, do konca junija pa naj bi jo tudi državni zbor.

pm/arh/jes/np
© STA, 2010