Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Matični odbor podprl predlog zakona o integriteti in preprečevanju korupcije

Ljubljana, 6. maja - Odbor državnega zbora za notranjo politiko je na današnji seji podprl predlog zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Predlog med drugim predvideva zmanjšanje števila funkcionarjev komisije za preprečevanje korupcije s petih na tri. Te funkcionarje bi imenoval predsednik republike.

Člani komisije so danes pozornost namenili zlasti kasneje zavrnjenemu predlogu SDS, da bi funkcionarje protikorupcijske komisije namesto predsednika republike imenoval državni zbor.

Poslanka SDS Eva Irgl je tako dejala, da je predlagana rešitev problematična s političnega vidika, saj trenutni predsednik Danilo Türk po njenem pripada eni politični opciji, zato bo tudi predsednik izbirne komisije nekdo, ki bo politično ustrezen levici.

Na njene pomisleke je odgovorila Majda Potrata iz SD, ki je poudarila, da je predsednik države izvoljen na neposrednih volitvah po večinskem sistemu in je tako izvoljeni predstavnik ljudstva. Pri tem je še poudarila, da zakon ne bo veljal samo ob trenutnem predsedniku države.

pa/apo
© STA, 2010