Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Razlika v številu izbrisanih naj bi nastala zaradi neusklajenih evidenc

Ljubljana, 6. maja - Preiskovalna komisija DZ, ki se ukvarja s štetjem izbrisanih, je nadaljevala z zaslišanjem prič, ki so pojasnjevale, odkod razlika v številu izbrisanih.

Nekdanji direktor direktorata za upravne notranje zadeve na notranjem ministrstvu Bojan Trnovšek je pojasnil, da so konec leta 2008 in v začetku 2009 na direktoratu opravili obdelavo podatkov, da bi ugotovili, kakšna je bila struktura izbrisanih. Podatke so črpali iz računalniških evidenc, ker so bili prepričani, da so upravne enote ročne evidence uskladile z računalniškimi. A se je pri pripravi analize izkazalo, da nekateri podatki niso bili ažurirani.

Nekdanja vodja sektorja za migracije in naturalizacijo na notranjem ministrstvu Alenka Prvinšek pa je leta 2003 vodila projekt izdajanja dopolnilnih odločb izbrisanim. Kot je pojasnila, omenjeni sektor ni mogel voditi registra prebivalstva, dobili pa so računalniški izpis. Podlaga za ta izpis pa je bil presek stanja v celotni evidenci, za vsako posamezno osebo pa se je ugotavljalo, ali je bila stalni prebivalec Slovenije.

mo/apo/apo
© STA, 2010