Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Umanotera: Lokalna trajnostna samozadostnost ima potencial

Ljubljana, 9. maja - Lokalna trajnostna samooskrbnost je za Slovenijo pomembna in aktualna, saj ima potencial generatorja številnih trajnostnih poslovnih priložnosti, poudarjajo v slovenski fundaciji za trajnostni razvoj Umanoteri. Menijo, da je za razmah teh priložnosti treba na državni ravni pripraviti strateška izhodišča, postaviti infrastrukturo in zagotoviti vire za spodbujanje samooskrbnosti.

V Umanoteri kot pomemben zaščitni ukrep pred tveganji v zvezi s spreminjanjem podnebja in odvisnostjo od nafte vidijo povečanje lokalne trajnostne samooskrbnosti, ki temelji na proizvodnih procesih lociranih čim bliže potrošniku, uporabi lokalno razpoložljivih obnovljivih surovin in energentov ter obravnavanju odpadkov kot snovno in energijsko uporabnih surovin.

Kot je pojasnila Renata Karba iz Umanotere, so pogoj tudi kratke oskrbovalne verige, da se snovni in energijski tokovi v največji možni meri zaključujejo lokalno. Poudarila je, da se delovanje na področju lokalne samooskrbnosti dotika vprašanja preživetja in zagotavljanja blaginje v prihodnosti.

mke/bdo
© STA, 2010