Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Šketa na finančno-borzni konferenci: Leto 2010 postaja prelomno leto

Portorož, 6. maja - Z nagovorom predsednika uprave Ljubljanske borze Andreja Škete se je v Portorožu danes začela finančno-borzna konferenca. Šketa je ocenil, da leto 2010 postaja prelomno leto. Mednarodno in tudi v Sloveniji smo po njegovem mnenju priča začetku okrevanja gospodarstva, vsako okrevanje pa je zelo odvisno od vsake posamezne panoge, tokrat tudi od stanja gospodarstva in javnih financ vsake posamezne države.

Ljubljana.
Član uprave Ljubljanske borze Andrej Šketa.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Član uprave Ljubljanske borze Andrej Šketa.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Pretekli model financiranja preko zadolževanja v tujini ni zadostno za dolgoročno vzdržnost celotnega sistema. Zaradi krize se je pomen dobro organiziranih borznih trgov povečal, zaostrene razmere financiranja pa bodo prisotne tudi v prihodnje. Zato pričakuje, da bo vse več podjetij razmišljalo o financiranju preko izdaj vrednostnih papirjev na trgu.

Dejal je, da je panoga finančnega posredništva dozorela in ima pomembno vlogo v okviru finančnega sistema in celotnega gospodarstva. Prvič v zgodovini ima po njegovi oceni pomembno vlogo, da pomaga pri prestrukturiranju gospodarstva.

kk/arh
© STA, 2010