Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Podelitev občinskega dovoljenja taksistom ustreza korupciji

Ljubljana, 6. maja - V postopku podelitve dovoljenja za avtotaksi prevoze po območjih za pešce na občini v javnem razpisu niso vnaprej opredelili bistvenih kriterijev za pridobitev naročila in za dokazovanje kriterijev. Pri vrednotenju ponudb pa so izločali ponudbe izključno na podlagi naknadno postavljenega kriterija, ugotavlja komisija za preprečevanje korupcije.

Naročnik je po mnenju komisije kršil načelo uspešnosti kot eno temeljnih načel javnega naročanja, saj ni jasno opredelil, da bo v postopku izbire bistveni kriterij velikost vozila. Obenem tudi ni pojasnil, s kakšnimi dokazili naj ponudniki izkazujejo pogoj ustreznosti vozila.

Kot piše komisija, je naročnik kršil tudi načelo transparentnosti, ker ni ustrezno vodil dokumentacije v zvezi z javnim razpisom. Uradne osebe na občini so namreč želele z zanikanjem obstoja prvotnega poročila prikriti dejstvo, da so v postopku odločitev vsebinsko spremenile, in tako kršile pravila javnega naročanja. S tem so namreč omogočile pridobitev koristi drugemu ponudniku, kar je ravnanje, ki ustreza definiciji korupcije, menijo na protikorupcijski komisiji.

spc/td
© STA, 2010