Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Veliki Britaniji danes parlamentarne volitve

London, 6. maja - V Veliki Britaniji bodo danes parlamentarne volitve. Pričakovati je tesen izid, saj zadnje javnomnenjske raziskave kažejo precejšnjo izenačenost treh vodilnih strank. Rahlo prednost ankete pripisujejo opozicijskim konservativcem pod vodstvom Davida Camerona, ki bi lahko na položaju premiera nasledil vodjo laburistov Gordona Browna.

Velika Britanija, London.
Westminstrska palača
Foto: Anita Balas/STA

Vlogo jezička na tehtnici bi lahko odigrali liberalni demokrati pod vodstvom Nicka Clegga, ki je zadnje tedne presenetil s svojim nastopom na britanskem političnem prizorišču.

Voditelji treh največjih britanskih strank so prepričani, da bodo oni tisti, ki jim bo drevi uspelo zmagati. Zaradi izjemno tesnega volilnega izida so do zadnjega vodili svoje kampanje po vsej državi. Kot je razkrila nedavna raziskava agencije ComRes za televizijo ITV, naj bi bilo namreč okoli 40 odstotkov Britancev še vedno neodločenih.

Volišča se bodo danes odprla ob 8. uri, zaprla pa se bodo ob 23. uri po srednjeevropskem času, ko bodo znani tudi izidi vzporednih volitev.

ab/jk/ms
© STA, 2010