Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Janša: Ukrep pomoči Grčiji je krivičen in neučinkovit

Ljubljana, 5. maja - Ukrep pomoči Grčiji je po ocenah predsednika SDS Janeza Janše krivičen in neučinkovit. Predvideva solidarnostno pomoč državi, ki je goljufala in drastično kršila pravila območja evra, breme pomoči na podlagi nekih kvantitativnih, avtomatičnih deležev pa razporeja med vse članice brez ugotavljanja, koliko je posamezna članica neposredno udeležena v dolžniško-upniška razmerja do Grčije.

Ljubljana.
Predsednik SDS Janez Janša.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Predsednik SDS Janez Janša.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ukrep je krivičen zaradi vseh zaposlenih v območju evra, ki imajo povprečno plačo znatno nižjo od povprečne plače v Grčiji, ne prejemajo 13. in 14. plače in tudi ne številnih dodatkov, ki so stalnica v grškem javnem sektorju, je na novinarski konferenci opozoril Janša. Kot je dodal, gre pri ukrepu tudi za interes finančnega kapitala tistih članic, ki so prek svojih močnih bank kreditirale Grčijo, poleg tega pa ne zagotavlja povrnitev sredstev.

Po Janševem mnenju je edina rešitev sprememba pogodbe, na podlagi katere je nastalo območje evra. Ta bi morala omogočati avtomatsko izločitev članice, ki zavestno goljufa ali ne izpolnjuje pogojev za vstop v evro območje, in sicer za toliko časa, dokler država ne bi znova izpolnila pogojev.

uk/ap/ap
© STA, 2010