Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Preiskovalna komisija o brezplačnikih začenja z delom

Ljubljana, 6. maja - Preiskovalna komisija DZ, ki se ukvarja z ozadjem izdajanja in financiranja brezplačnikov Ekspres in Slovenski tednik pred parlamentarnimi volitvami leta 2008, se bo danes sestala na ustanovni seji. Na njej naj bi se dogovorili o delu komisije, vendar bo ta del seje za javnost zaprt.

Preiskavo je državni zbor odredil v začetku marca na zahtevo 45 koalicijskih poslancev. Preiskavo predlagajo zaradi suma, da so brezplačnika izdajali z namenom vplivati na volitve v korist političnih strank takratne vladajoče koalicije ter zaradi suma, da je predstavljalo izdajanje omejenih brezplačnikov prikrito predvolilno kampanjo.

S preiskavo želijo ugotoviti, ali je v primeru brezplačnikov šlo za domišljeno politično propagando in diskvalifikacijo, domnevno podprto s sredstvi s strani gospodarskih družb v posredni ali neposredni pretežni državni lasti.

V SDS so že pred časom ob napovedi ustanovitve preiskovalne komisije menili, da gre za sprenevedanje in preusmerjanje pozornosti. Ob tem so poudarili, da stranka omenjenih brezplačnikov ni izdajala. V SDS so se kasneje zavzeli, da bi med preiskovance vključili še tednik Dobro jutro.

miv/mo
© STA, 2010