Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

ZZZS prenovil navodila o ravnanju v času bolniškega staleža

Ljubljana, 5. maja - ZZZS je na pobudo Europe Donne prenovil navodila za ravnanje ob bolniškem staležu, ki jih dobi vsak zavarovanec, ko mu zdravnik odredi bolniško. V Europi Donni so bili kritični predvsem do tega, da se je bolnikom z rakom omejevalo gibanje v času bolniške, saj to po njihovem prepričanju ne pripomore k rehabilitaciji.

Ljubljana.
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).
Foto. Vir ZZZS

Bistvena sprememba pri prenovljenem navodilu je ta, da naj bi bilo bolnikom, ki jim zdravstveno stanje to dopušča, dovoljeno tudi gibanje, morda celo izven kraja bivanja. Vendar ob pogoju, da tako priporočilo zdravnik zabeleži tudi v zdravstveni karton, je danes pojasnila vodja zdravstvene komisije pri ZZZS Gabrijela Dšuban.

To navodilo se nanaša na vse bolnike ne glede na njihovo diagnozo, temveč glede na njihovo konkretno trenutno zdravstveno stanje, predpisano terapijo, medicinsko doktrino in rehabilitacijo, je še pojasnila.

Zavod sicer odobri več kot 99 odstotkov vseh vlog za bolniški stalež. Lani so prejeli 258.183 zadev oz. vlog za bolniški stalež, v 200 primerih so zavarovanci vložili tožbo na delovno in socialno sodišče. To je po besedah generalnega direktorja ZZZS Sama Fakina zelo malo.

td/apo
© STA, 2010