Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Mehiškem zalivu bodo namestili kupolo za zajezitev iztekanja nafte

Washington, 5. maja - Britanska družba BP bo dva tedna po eksploziji na naftni ploščadi v Mehiškem zalivu začela nameščati posebno jekleno kupolo, ki naj bi jo poveznili čez naftno vrtino na dnu morja in tako preprečili iztekanje nafte v morje.

Nameščanje kupole na 1500 metrih pod morjem naj bi trajalo dva dni. Po namestitvi bodo kupolo s posebnimi cevmi povezali z ladjo za vrtanje. Manager britanskega naftnega koncerna Doug Suttles je izrazil upanje, da bo celotna konstrukcija pripravljena za uporabo v šestih dneh.

Pred namestitvijo kupole bo družba BP na naftno vrtino skušala namestiti zaporni ventil. Če jim bo uspelo, bo vrtina pod nadzorom, v nasprotnem primeru bo v morje izteklo še več nafte.

Če nobena od omenjenih možnosti za ustavitev iztekanja nafte ne bo uspešna, strokovnjaki razmišljajo tudi o možnosti, da bi do vrtine, iz katere vre nafta, speljali dva "pomožna dostopa", preko katerih bi v vrtino načrpali sredstvo za trajno zaprtje vrtine. Ta postopek bi lahko trajal do tri mesece.

mc/sk
© STA, 2010