Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Evropska komisija: Postopno gospodarsko okrevanje EU se krepi

Bruselj, 5. maja - Postopno okrevanje Evropske unije po najgloblji recesiji v njeni zgodovini se krepi, je ocenila Evropska komisija v spomladanski gospodarski napovedi, objavljeni danes v Bruslju. Območje evra naj bi letos beležilo 0,9-odstotno rast, celotna EU pa rast v višini enega odstotka. Sloveniji je komisija napovedala nadpovprečno, 1,1-odstotno rast.

Javnofinančni primanjkljaj naj bi se letos v EU v povprečju zvišal na 7,2 odstotka bruto domačega proizvoda in v območju evra na 6,6 odstotka BDP, javni dolg pa v EU na 79,6 odstotka BDP in v območju evra na 84,7 odstotka BDP. Primanjkljaj v Sloveniji naj bi se v tem letu zvišal na 6,1 odstotka BDP, dolg pa na 41,6 odstotka BDP.

Na trgih dela je bilo sicer po oceni komisije zaznati znake stabilizacije, a stopnja brezposelnosti naj bi letos dosegla vrhunec: v EU naj bi bila 9,8-odstotna, v območju evra pa 10,3-odstotna. Stopnja brezposelnosti bo v Sloveniji letos po napovedih Evropske komisije sedemodstotna, torej manjša kot v območju evra in EU.

pm/bg/uk
© STA, 2010