Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Odbor za delo danes nadaljuje z drugim branjem družinskega zakonika

Ljubljana, 5. maja - Odbor za delo, ki je v včerajšnjih poznih večernih urah prekinil drugo obravnavo predloga družinskega zakonika, bo danes nadaljeval sejo.

Včeraj so namreč po več kot osmih urah končali le razpravo o 1. členu zakonika, ki določa definicijo družine. Srž problema še vedno ostaja pravica istospolnih do posvojitve otrok.

Koalicijski poslanci poudarjajo, da je zakonik pripravljen z namenom spoštovanja človekovih pravici in preprečevanja diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti. Opozorili so tudi, da temelji na strokovni podlagi.

Opozicija pa vztraja, da istospolne skupnosti ni mogoče izenačevati s heterospolno in da istospolni partnerji ne bi smeli imeti možnosti za posvojitev tujega otroka. Opozorili so še na usklajevanje besedila ter zahtevali imena strokovnjakov, ki so sodelovali pri pripravi zakona. A ministrstvo ni dolžno polagati računov, je odgovoril minister za delo Ivan Svetlik.

Sodeč po včerajšnji razpravi je pričakovati, da bo tudi današnja pestra. Lotili se bodo tudi dopolnil na zakon, ki jih je več kot 170.

tvr/pse
© STA, 2010