Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ustavno sodišče danes o referendumu o izbrisanih in zakonu o državnem tožilstvu

Ljubljana, 5. maja - Ustavno sodišče naj bi danes obravnavalo zahtevo DZ za odločitev, ali bi odložitev uveljavitve t. i. zakona o izbrisanih ali njegova zavrnitev na referendumu povzročila protiustavne posledice. Na dnevnem redu je tudi zahteva vlade za oceno ustavnosti drugega in tretjega odstavka 41. člena zakona o državnem tožilstvu.

Državni zbor je 19. marca na ustavno sodišče posredoval zahtevo za razpis referenduma o noveli zakona o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic SFRJ.

Zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma so vložili poslanci SDS in SNS. Koalicijski poslanci pa so nato vložili predlog, naj državni zbor zahtevo pošlje v presojo ustavnemu sodišču. Če bo to ugotovilo, da bi z odložitvijo uveljavitve zakona nastale protiustavne posledice, referenduma o izbrisanih ne bo, v nasprotnem primeru pa ga bo moral DZ razpisati.

Zahtevo za oceno ustavnosti drugega in tretjega odstavka 41. člena zakona o državnem tožilstvu je na ustavno sodišče naslovila vlada. Kot je 1. aprila po seji vlade povedal pravosodni minister Aleš Zalar, se je vlada za zahtevo odločila, ker zdajšnji zakon omogoča vsaj štiri možne poti, po katerih se lahko izvede razrešitev generalnega državnega tožilca.

miv/apo/miv
© STA, 2010