Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

DZ bo ponovno odločal o ustanovitvi občin Ankaran in Mirna

Koper, 4. maja - Poslanci bodo o ustanovitvi občin Ankaran in Mirna odločali ponovno, a tokrat v obliki dveh ločenih zakonov. Skupina petih poslancev je danes vložila v postopek nova predloga zakonov o ustanovitvi občin Ankaran in Mirna.

Ljubljana.
Poslanec Zares Franco Juri.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Po mnenju prvopodpisanega pod predlogom zakona o ustanovitvi občine Mirna Antona Anderliča so se za vložitev ločenih zakonov odločili tudi zato, ker so želeli preprečiti, da postane Mirna kolateralna škoda v primeru, da zakon ne bi bil sprejet zaradi nasprotovanja ustanovitvi občine Ankaran.

Ker se je pod zahtevo za sklic izredne seje podpisala več kot četrtina poslancev, bo državni zbor bo o ustanovitvi obeh občin na dveh ločenih izrednih sejah najverjetneje odločal v prihodnjih 15 dneh. Sicer pa po besedah Anderliča ni pričakovati, da bi se morali v postopku sprejemanja zakona na referendumu ponovno izreči prebivalci obeh krajev.

Vodja pobude za ustanovitev občine Ankaran Gregor Strmčnik in predsednica sveta krajevne skupnosti Mirna Barica Kraljevski sta odločitev skupine poslancev podprla.

ld/miv
© STA, 2010