Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Slovenija na 16. mestu med državami, najboljšimi za matere

Washington, 4. maja - Slovenija se je v raziskavi ameriške organizacije, ki si prizadeva izboljšati položaj otrok po svetu, Save the Children uvrstila na 16. mesto med za matere najboljšimi državami. V letošnji raziskavi o položaju mater po svetu je na prvem mestu Norveška, na zadnjem pa Afganistan.

Organizacija je preučevala vrsto dejavnikov, ki vplivajo na zdravje in blaginjo žensk in otrok, vključno z dostopom do zdravstvenega varstva, izobraževanja in zaposlitvenih možnosti. Na vrhu lestvice so za Norveško Avstralija, Islandija, Švedska in Danska, na dnu pa so pred Afganistanom Niger, Čad, Gvineja Bissau in Jemen.

Razkol je najbolj viden ob primerjavi Afganistana in Norveške. Medtem ko je izurjeno osebje navzoče pri pravzaprav vsakem porodu na Norveškem, ima le 14 odstotkov mater tovrstno pomoč v Afganistanu. Povprečna Norvežanka bo dočakala 83, Afganistanka pa 44 let.

Le ena izmed 132 Norvežank izgubi otroka pred njegovim petim letom, medtem ko pred petim letom umre več kot eden izmed štirih afganistanskih otrok. To pomeni, da verjetno skoraj vsaka afganistanska mati trpi zaradi smrti otroka.

aju/sk
© STA, 2010