Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Danes je svetovni dan astme, skoraj desetina Slovencev je astmatikov

Ljubljana, 4. maja - Na današnji dan že tradicionalno obeležujemo svetovni dan astme, ki je letos posvečen celostni obravnavi bolnikov s to boleznijo. Astma je najpogostejša kronična nenalezljiva bolezen otrok in mladine, za katero boleha vse več ljudi. Raziskave kažejo, da je okoli pet do 10 odstotkov prebivalcev v Sloveniji astmatikov.

Astmo je večinoma mogoče zelo uspešno zdraviti. Pravilno zdravljen bolnik z astmo nima težav, je normalno telesno zmogljiv, nima nočnih poslabšanj astme in ima normalno pljučno funkcijo.

Astmo označuje posebno astmatsko vnetje dihalnih poti. Vzrok vnetja sicer ni poznan, vnetje pa še pospešujejo in s tem astmo poslabšujejo alergeni, virusi in nekatere bakterije, pojasnjujejo na Kliniki Golnik.

Običajni simptomi astme so težko dihanje, kašelj, tiščanje v prsih oz. piskajoče dihanje. V Društvu Astma in šport opozarjajo, da je pri zdravljenju astme preventivno ukrepanje izjemnega pomena, poleg jemanja zdravil pa lahko telesna aktivnost postane ena od najpomembnejših preventivnih zdravstvenih metod pri astmatikih.

td/td
© STA, 2010