Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

DZ razpisal referendum o arbitražnem sporazumu

Ljubljana, 4. maja - Poslanci so z 78 glasovi za in nobenim proti sinoči sprejeli odlok o razpisu referenduma o ratifikaciji arbitražnega sporazuma s Hrvaško. Referendum so razpisali za 6. junij, kampanja pa se bo začela ta petek. Kot je pokazala skoraj sedemurna razprava, bo koalicija volivce nagovarjala k podpori sporazumu, opozicija pa, naj glasujejo proti. Vsi pa volivce nagovarjajo k udeležbi na referendumu.

Pod zahtevo za razpis referenduma se je podpisalo 86 poslancev. Na izredni seji jih je včeraj od 82 navzočih poslancev 78 glasovalo za, proti ni bil nihče. Vzdržani so bili Anton Anderlič (LDS), Roberto Battelli (italijanska narodnost) ter Zmago Jelinčič in Miran Györek (oba SNS).

Koalicija je ponovila, da pomeni sporazum korak k pošteni in dokončni rešitvi spora o meji in da je v skladu s slovenskimi nacionalnimi interesi. V primeru, da sporazum na referendumu ne bi bil potrjen, bi ostal status quo, zamudili pa bi zgodovinsko priložnost za rešitev vprašanja meje.

Opozicija vztraja, da je sporazum škodljiv, saj Sloveniji ne zagotavlja ohranitve teritorialnega stika z odprtim morjem, zaradi česar ji grozi izguba statusa pomorske države, pa tudi izguba ozemlja.

vr/mo/mc
© STA, 2010