Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Grčiji danes stavka zaradi varčevalnih ukrepov

Atene, 4. maja - Zaposleni v grškem javnem sektorju ter piloti bodo danes začeli 48-urno stavko, h kateri sta zaradi varčevalnih ukrepov, ki jih je za rešitev države pred bankrotom sprejela grška vlada, pozvala največja grška sindikata. V sredo naj bi se stavki pridružili tudi zaposleni v zasebnem sektorju, zračni prostor nad Grčijo pa naj bi zaprli za 24 ur.

Že danes je pričakovati številne odpovedi letov. Številne letalske družbe so zato svojim potnikom, ki naj bi te dni potovali v ali iz Grčije, že v ponedeljek svetovale, naj stopijo v stik z letalsko družbo, pri kateri so kupili vozovnico.

Grčija bo morala v skladu z dogovorom z EU in Mednarodnim denarnim skladom (IMF) v prihodnjih treh letih privarčevati 30 milijard evrov. Proračunski primanjkljaj pa bo morala do leta 2014 znižati s sedanjih 13,6 na tri odstotke. Varčevalni ukrepi bodo močno posegli v vsakdanje življenje Grkov. Državnim uslužbencem in upokojencem bodo ukinili 13. in 14. plačo oz. pokojnino, prišlo bo tudi do zvišanja davkov.

mc/ap/ap
© STA, 2010