Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Še 500 županov za več kot 20-odstotno zmanjšanje izpustov CO2

Bruselj, 4. maja - Več kot 500 evropskih županov bo danes na konferenci v Bruslju podpisalo izjavo, da bodo do leta 2020 izpuste ogljikovega dioksida zmanjšali za več kot 20 odstotkov. Med podpisniki ni tokrat nobenega slovenskega župana, izjavo pa sta doslej od slovenskih mest podpisala le Ljubljana in Velenje.

Izjava bo podpisana na konvenciji ali letni konferenci županov, ki jo je Evropska komisija prvič pripravila leta 2009. Skupaj z letošnjimi bo podpisnikov izjave že več kot 1600 iz 36 držav, ki predstavljajo 120 milijonov državljanov.

Lokalni organi imajo ključno vlogo pri blaženju učinka podnebnih sprememb. Več kot polovica izpustov namreč nastane v mestih in zaradi mest. 80 odstotkov prebivalcev živi in dela v mestih, kjer se porabi do 80 odstotkov energije.

Iz Slovenije se današnje konvencije županov, ki bo potekala v Evropskem parlamentu v Bruslju, udeležujeta mestna svetnica iz Velenja Marija Ževart in Boštjan Krajnc iz energetske agencije za Savinsko, Šaleško in Koroško, imenovane Kssena.

pm/mc
© STA, 2010