Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Poslanske skupine pozivajo k udeležbi na referendumu

Ljubljana, 3. maja - Vse poslanske skupine so v predstavitvi mnenj na izredni seji DZ napovedale podporo zahtevi za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o arbitražnem sporazumu. Ob tem so volivce pozvale k udeležbi na referendumu, koalicijski poslanci zato, da arbitražni sporazum podprejo, opozicija pa zato, da ga zavrnejo.

Poslanci SD referendum podpirajo, ker menijo, da je prav, da se o arbitražnem sporazumu in načinu postopka razreševanja skoraj dve desetletji trajajočega spora o meji s Hrvaško neposredno izrečejo volivke in volivci, je povedala Darje Lavtižar Bebler.

Poslanska skupina Zares po besedah Cvete Zalokar Oražem meni enako, sicer pa je prejšnji vladi očitala, da pri reševanju vprašanja meje ni dosegla nikakršnega napredka. Po besedah Antona Urha (DeSUS) pa bo 6. junij zagotovo vpisan v zgodovino Slovencev z veliko začetnico.

Po mnenju Jožeta Tanka (SDS) je referendumska zavrnitev arbitražnega sporazuma zadnja priložnost, da se preprečijo škodljive posledice za Slovenijo. Radovan Žerjav je v imenu poslanske skupine SLS obžaloval, ker breme tako pomembne problematike prelagajo na volivce, da pa še ni prepozno, da ta za Slovenijo škodljiv sporazum na referendumu zavrnejo. Po prepričanju Zmaga Jelinčiča (SNS) pa bi s potrditvijo arbitražnega sporazuma izgubili velik del ozemlja Slovenije.

vr/mo/ab/ms
© STA, 2010