Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Orban predstavil novo madžarsko vlado

Budimpešta, 3. maja - Mandatar za sestavo nove madžarske vlade Viktor Orban je danes predstavil prihodnjo ministrsko ekipo. V občutno preoblikovani in skrčeni vladi bodo ključne položaje zasedli politiki, ki so delovali že v prvi Orbanovi vladi med letoma 1998 in 2002. Položaj zunanjega ministra bo zasedel nestrankarski Janos Martonyi, ki je to funkcijo že opravljal.

Madžarska, Budimpešta.
Predsednik madžarske desnosredinske stranke Fidesz Viktor Orban.
Foto: EPA/STA
Arhiv EPA/STA

Orbanova desnosredinska stranka Fidesz je v drugem krogu parlamentarnih volitev 25. aprila zasedla 263 od skupno 386 sedežev v parlamentu oziroma pet več od dvotretjinske večine. To ji bo med drugim omogočalo spreminjanje ustave, hkrati pa bo to prva enostrankarska vlada po madžarskih demokratičnih spremembah pred 20 leti. Mandat za sestavo vlade je madžarski predsednik Laszlo Solyom Orbanu podelil minulo sredo.

Nova vlada bo z delom začela po izvolitvi Orbana za premiera v parlamentu. To bi se lahko zgodilo konec maja ali v začetku junija. Še pred tem mora potekati ustanovno zasedanje parlamenta, ki je napovedano za 14. maj.

aju/mc
© STA, 2010