Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Družinski zakonik naposled v drugo obravnavo na matičnem odboru

Ljubljana, 4. maja - Odbor za delo bo danes opravil drugo obravnavo predloga družinskega zakonika. Slednja je bila sprva predvidena že za 6. april, a je bila preložena, ker do seje niso bila pripravljena vsa dopolnila k zakoniku.

Parlamentarna zakonodajno-pravna služba je namreč imela pripombe na okoli 45 odstotkov členov, to je na več kot 130 členov od skupno 302 členov zakona. Do današnje seje je že vloženih več kot 170 dopolnil, zato je pričakovati, da bo razprava na matičnem odboru pestra in obširna.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve namreč kljub vsemu zagotavlja, da je dokument strokovno pripravljen. Jabolko spora v strokovni, politični in laični javnosti sicer ostaja pravica istospolnih do posvojitve otrok ter širjenje koncepta družine.

Do zakonika se se na okroglih mizah in razpravah opredelili tudi nekateri pravniki in psihologi. Večina od njih izpostavlja številne pozitivne rešitve, ki jih zakonik prinaša v družinsko pravo, nenaklonjeni pa so posvojitvam otrok s strani istospolnih partnerjev.

tvr/td
© STA, 2010